Slide item 1

A település földrajza

A falu a Mátra keleti oldalán, a Tarna-patak völgyében , Egertol 17 km-re, nyugati irányban terül el. 1903-ig Szentmária néven volt ismeretes.

Éghajlata a mátrai viszonyoknak felel meg. Teraszos folyóvölgyben fekszik területe. A legnagyobb tengerszint feletti magasság a 260 métert alig haladja túl. A csapadék 620-650 mm, a középhőmérséklet 8,5-8,7 °C, a napsütéses órák száma 1900 körüli évente. Talajai elsősorban réti talajok. Kő- és kavicslelőhelye van.

A Tarna-patak szeli ketté a falut és határát. Természetes növényzetének erdőtársulásai magas ártéri növényzettel tarkított keményfa ligetek, jellemzőek a kaszálórétek is. Erdőterülete 6 %. Természetvédelmi Körzet ritka növényvilágával a falutól 2 km-re D-re eso Várdomb. Állatai nagy- és kisvadak.

 

Megközelíthető az M3 autópályáról a 24-es útvonalon Gyöngyös-Parád-Recsk, illetve Gyöngyös-Abasár-Kisnána irányából mellékúton, valamint Eger felól nyugatra Verpeléten keresztül. A falu vasútállomással rendelkezik, itt haladt keresztül a Kál-Bátonyterenye közötti vasútvonal. (A vasútvonalat 2007 tavaszán megszüntették)

Névnap


Keresés

Közadatkereső

ÁNYK

e-Hivatal